Získať hypotéku bude od júla opäť ťažšie. Môže za to životné minimum

Získať hypotéku bude od júla opäť ťažšie. Môže za to životné minimum

S nástupom júla prichádzajú aj novinky v oblasti hypoték. Od 1. júla 2021 dochádza k zvýšeniu životného minima a tým pádom už nemusí byť získanie hypotéky také jednoduché. Po novom tak výška životného minima bude 218,06 eur mesačne a zvyšuje sa aj životné minimum pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu, ktorého výška bude po novom 152,12 eur mesačne. Životné minimum v prípade neplnoletého dieťaťa sa zvyšuje na 99,56 eur mesačne. Zmeny výšky životného minima platia jeden rok, čiže do 30. júna 2022. 

Výška životného minima ovplyvňuje aj rôzne dávky ako napríklad rodičovské príspevky, prídavky na dieťa, príspevky k prídavku na dieťa, nezdaniteľnú časť základu dane, príjem, ktorý netreba priznávať a zdaniť, sumu predčasného dôchodku a daňové bonusy na dieťa. Rast výšky týchto dávok sa očakáva až v januári 2022.

Žiadateľom o hypotekárny úver sa tak môže skomplikovať situácia, nakoľko už nemusia spĺňať podmienky pre jeho získanie. Žiadateľovi musí po odpočítaní splátky a životného minima zostať minimálne 40% čistého príjmu. Rastom výšky životného minima sú tak ohrození tí, ktorí sú na hranici tejto podmienky.

Pokiaľ má žiadateľ nízky príjem, možnosti sú nasledovné. Buď požiada o hypotéku v banke, ktorá počíta priemer príjmov za posledných 6 mesiacov alebo čerpanie nižšej sumy hypotéky či výber lacnejšej nehnuteľnosti. Taktiež je možné navýšiť priemerný príjem aj ďalším ručiteľom, napríklad rodičom. Tu však môže byť problémom vek, ktorý môže obmedziť splatnosť úveru napríklad len na dobu desiatich rokov, čo znamená vyššia výška mesačnej splátky. Možnosťou je aj možné navýšenie vďaka odmenám, trinástemu platu alebo výber hypotéky s dlhšou splatnosťou, pričom tu je potrebné sporiť v investičných nástrojoch.

Pri výbere vhodnej hypotéky je namieste poradiť sa so svojim finančným poradcom, ktorý bude vedieť, čo je pre žiadateľa najvhodnejšie riešenie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Vybavenie Hypotéky Krok Po Kroku v Roku 2022

spracovaním osobných údajov