Firmy a poistenie zodpovednosti za škodu: Čo všetko by ste mali vedieť?

Firmy a poistenie zodpovednosti za škodu: Čo všetko by ste mali vedieť?

Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú tretím stranám je pre niektorých povinné, iní ho majú dobrovoľné. Možnosť uzatvorenia takéhoto poistenia má v podstate každý, kto ho potrebuje, či už občan alebo podnikateľ.

Niektoré povolania majú povinnosť zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu, ktoré im vyplýva zo zákona. Ide napríklad o profesie ako znalec, tlmočník, advokát, daňový poradca, auditor, cestní dopravcovia či poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Pre ostatných podnikateľov je možnosť poistenia všeobecnej zodpovednosti za škodu alebo poistenie zodpovednosti za škodu vyplývajúcu z vlastníctva nehnuteľnosti, pričom poistné krytie kryje škody spôsobené podnikaním.

Samozrejme existujú aj prípady, kedy poistné krytie poistenia všeobecnej zodpovednosti za škody nie je možné uplatniť. Ide o situácie, kedy bola škoda spôsobená nezákonnou činnosťou, úmyselne alebo vedomou nedbanlivosťou poisteného či osobami, ktoré k vykonaniu škody podnecoval poistený. Taktiež sa poistné krytie nevzťahuje na škody spôsobené dlhodobým pôsobením, vykonávaním inšpekčných, poradenských, ohodnocovacích, konzultačných, projekčných alebo právno-poradenských služieb alebo škody nevyplývajúce z hmotného poškodenia či škody na zdraví.

Okrem iného je v súčasnej dobe možnosť poistenia zodpovednosti aj za enviromentálnu škodu, či za škodu spôsobenú členmi orgánov spoločnosti ako napríklad výkon funkcie manažérov. Tiež je dobré zvážiť poistenie ochrany dát, ktoré je v dnešnej dobe potrebné najmä kvôli často prebiehajúcim hackerským útokom.

Pokiaľ neviete, či práve vaše povolanie alebo podnikanie potrebuje poistenie zodpovednosti za škodu, prípadne iný druh poistenia, ktorý by bol vhodný a na mieste, poraďte sa so svojim finančným poradcom, ktorý vám odporučí najvhodnejší produkt pre ochranu vášho zamestnania či profesie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Vybavenie Hypotéky Krok Po Kroku v Roku 2022

spracovaním osobných údajov